Što će biti s koncesijom britanske tvrtke Adriatic metals iz Vareša nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda BiH


Ustavni sud Bosne i Hercegovine jučer je donio dvije važne odluke kojima je Vladi FBiH i Vladi RS jasno osporeno pravo raspolaganja državnom imovinom koja je pod zabranom raspolaganja i koja je u isključivoj nadležnosti institucija BiH.

U prvom slučaju Ustavni sud je Odluku o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije Bosne i Hercegovine donesene krajem prošle godine proglasio neustavnom i stavio je van snage, piše Raport.

USTAVNI SUD POTVRDIO Federacija i RS nisu imale pravo raspolagati državnom imovinom, njihove odluke proglašene ništavnim

Na 146. plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH potvrđena je zabrana raspolaganja šumskim zemljištem koje se vodi kao državna imovina.Odluka se tiče krčenja šume u Varešu, te prodaje državne imovine na…

Istovremeno Ustavni sud je Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva naložio da poduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su utemeljene na osporenoj odluci.

Poništiti dozvolu datu firmi Adriatic Metals BH

Podsjećamo, Vlada FBiH je donijela odluku s kojom je omogućila da se državno šumsko zemljište može privremeno koristiti između ostalog i u svrhu eksploatacije mineralnih sirovina i drugih prirodnih bogatstava, kao i za korištenje obnovljivih izvora energije, zatim obavljanja sportsko-turističke djelatnosti, za postavljanje/izgradnju GSM baznih stanica, vodovoda, oborinskih, otpadnih, gasnih, toplovodnih, elektro i telekomunikacijskih vodova i to za vrijeme trajanja koncesijskog ugovora.

Jasno je da je s ovom odlukom otvorena mogućnost za pravu ofanzivu „potencijalnih investitora“ na državno zemljište i da Ustavni sud BiH nije osporio ovu odluku Vlade FBiH, vjerojatno bismo uskoro na državnim parcelama imali „investitore“ koji bi po povoljnim naknadama razvijali svoje raznorazne biznise.

Što je najgore u čitavoj ovoj priči, Vlada FBiH iako je u prvobitnom tekstu ove odluke bila navela da će tražiti suglasnost Pravobraniteljstva BiH pri izdavanju rješenja o dozvolama za korištenje šumskog zemljišta, naknadno je tu odluku izmijenila i iz Odluke izbrisala ovu odredbu o suglasnosti Pravobraniteljstva BiH.

Za sada je poznato da je na osnovu ove osporene odluke Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva krajem prošle godine izdalo rješenje firmi Adriatic Metals BiH kojim joj je odobreno privremeno korištenje šumskog zemljišta, na području Vareša, površine 72.415 kvadratnih metara, u svrhu eksploatacije mineralnih sirovina olova, cinka, barita i pratećih plemenitih metala.

Shodno odluci Ustavnog suda BiH, sada ovo rješenje mora biti poništeno, međutim postavlja se pitanje kolika je šteta na tom dijelu eksploatirane državne imovine već nanesena i tko će je i kome nadoknaditi.

Šta radi Pravobraniteljstvo BiH?

Kao zaštitnik državne imovine sada bi na scenu trebalo stupiti Pravobraniteljstvo BiH, koje je sigurno moglo iskoristiti svoje ovlasti po službenoj dužnosti i uključiti se u zaštitu državne imovine i prije intervencije Kemala Ademovića, kao apelanta u ovom slučaju i odluke Ustavnog suda BiH.

Ono što je najporaznije u ovoj priči jeste to da je Vlada FBiH, a pokazuje to odluka Ustavnog suda BiH zarad „sitnog šićara“, prekršila Ustav BiH i upustila se u opasne igre oko državne imovine.

A, firma Adriatic Metals rješenjem resornog federalnog ministarstva tek je obvezana da za sječu šume u Varešu uplati oko 93.000 KM u proračun FBiH, a oko 139.000 KM u proračun Zeničko-dobojske županije.

Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i brzo se očekuje od Vlade FBiH i resornog ministarstva da ih ispoštuju i provedu, jer u protivnom njihovo ponašanje će biti istovjetno onom režimu u entitetu RS, koji spori i državu BiH kao titulara državne imovine, a i odluke Ustavnog suda BiH.

Ostatak teksta čitajte na portalu Raport.



Izvor: Hercegovina Info

Related posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x