NEZADOVOLJNI GRAĐANI “Sramotan je nonšalantan pristup gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara”


Nakon što je Gradsko vijeće Grada Mostara na današnjoj tematskoj sjednici o analizi utjecaja na životnu sredinu u prigradskim naselja nakon izmjene i dopune Prostornog plana Grada Mostara, kojim su planirana solarna postrojenja usvojilo tri zaključka, priopćenjem se oglasila Neformalna grupa građana “Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru” koja je danas prosvjedovala ispred Gradske vijećnice.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Nakon višesatne rasprave, Gradsko je vijeće Grada Mostara s 22 glasa za i 10 suzdržanih usvojilo tri zaključka zanemarujući u potpunosti zahtjeve građana. Usvojenim zaključcima Gradsko vijeće Grada Mostara nije udovoljilo potrebama i zahtjevima stanovništva pet mjesnih zajednica Grada Mostara što znači da su mještani ovih naselja i dalje izloženi svakodnevnim narušavanjem i ugrožavanjem životne sredine. 

Na ovaj način većina vijećnika, vladajuće strukture, pokazala je kako na prvo mjesto ne stavlja interes i poboljšanje kvalitete života građana Mostara već da ovakvim odlukama pogoduju potrebama i zahtjevima investitora.

Neformalna grupa građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" prosvjed ispred Gradske vijećnice u Mostaru

Zbog nebrige za svoje sugrađane i buduće glasače, Gradsko vijeće Grada Mostara će svjedočiti obistinjavanje upozorenja mještana. Zbog pogodovanja investitorima od strane vladajuće većine, za 10 godina, vjerojatno i manje, na prostorima pet mostarskih mjesnih zajednica obitavat će samo solari dok će trenutni stanovnici biti primorani svoju sreću i egzistenciju pronaći na drugim prostorima. Oporbeni su vijećnici, izlažući probleme mještana, jasno naglasili da su izmjene i dopune Prostornog plana 2022. godine usvojene nezakonito na što su negodovali predsjednik Gradskog vijeća kao i gradonačelnik Mostara tvrdeći da je sve urađeno po zakonu. Da se već pristupilo novim izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Mostara, danas je za govornicom kazao Marko Novak iz HDZ-a o čemu vijećnici, sudeći prema reakcijama, do danas nisu bili upoznati. 

Neformalna grupa građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" prosvjed ispred Gradske vijećnice u Mostaru

Zbog toga postavljamo pitanje – kako je moguće krenuti u izmjene i dopune bez službenog zaključka Skupštine HNŽ i usvojene odluke o pristupanju izrade izmjena i dopuna Prostornog plana.

Nonšalantan pristup i odnos predsjednika Gradskog vijeća i gradonačelnika Mostara sramotan je i poražavajući jer se prilikom prezentiranja stvarnih problema građana, zanemaruje suština i podcjenjuje želja mještana za opstankom i ostankom u svojim domovima. Ujedno ponižava činjenica da se u više navrata ponovilo kako se iz današnjih izlaganja nije moglo ništa čuti o problemima građana i utjecaju elektroenergetskih objekata na životnu sredinu. 

Neformalna grupa građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" prosvjed ispred Gradske vijećnice u Mostaru

Pitamo se kako je to moguće pored više puta spomenutih poplava, uništenih nasada, nemogućnosti bavljenja poljoprivredom i stočarstvom što je osnovni izvor prihoda mještana u navedenim naseljima a što im je onemogućeno nakon što su počeli radovi na izgradnji elektroenergetskih objekata.

Na kraju ponavljamo kako na današnjoj sjednici nije usvojen niti jedan naš zahtjev a jedino što smo tražili jeste da se uvaži naš glas te da se izmjenama i dopunama Prostornog plana omogući izgradnja elektroenergetskih objekata na lokacijama koje neće ugrožavati naš život i opstanak. Tko će, gospodo, zbog takve odluke snositi odgovornost?”, stoji u priopćenju.

Građani ispred Gradske vijećnice Mostar

GRADSKO VIJEĆE O SOLARNIM ELEKTRANAMA Inicijativa sedam mostarskih naselja tražila konkretne poteze, evo što je usvojeno

Gradsko vijeće Grada Mostara održalo je danas tematsku sjednicu po pitanju solarnih elektrana koje sve više predstavljaju problem za lokalno stanovništvo u mjestima gdje su već…



Izvor: Hercegovina Info

Related posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x