DEMANT HP MOSTAR “Sindikat je iznio netočne i zlonamjerno interpretirane navode”


Nakon što je Nezavisni sindikat HP Mostar danas izdao priopćenje u kojem je prozvao Upravu, priopćenjem su se oglasili i iz HP Mostar.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U cilju objektivnog informiranja javnosti želimo demantirati netočne i zlonamjerno interpretirane navode koje je NSDHP objavio u svome priopćenju za javnost.

Društvo je za troškove reklama i sponzorstva u 2024. godini predvidjelo 1,3 % od ukupnih troškova poslovanja (nominalno 458.000 KM), međutim za prvih 5 mjeseci 2024. realizirano je 79.000 KM, te udio troškova za ovu namjenu je u skladu s poslovnom logikom.

Nadalje, citiramo kako se zgrada GPLS-a opisuje kao „debelo nedovršeni kapitalni projekt“, a dana 31.05.2024. godine Društvo je za GPLS ishodovalo uporabnu dozvolu, što se može i provjeriti u Gradskoj upravi Grada Mostara u Odjelu za urbanizam. Troškovi gradnje objekta su cca. 8 mil. KM, a ne „ preko 10 milijuna“ kako se navodi proizvoljno u priopćenju NSDHP.

Nisu točni navodi „da se desetak službenih vozila (limuzina) svakodnevno koristi u privatne svrhe“, isto je definirano internim aktima. Smatramo neprimjerenim od strane NSDHP komentiranje poslovnih odluka, imajući u vidi da nisu stručno kompetentni niti raspolažu sa informacijama o stvarnom stanju na tržištu, a na temelju čega je Uprava Društva pokrenula aktivnosti vezane za najam vozila za prijevoz pošiljaka na pojedinim linijama.

Na temelju izvršenih cjelokupnih analiza (financijskih i tehnoloških) i usporedbe uvođenja vanjske usluge noćnog prijevoza na relacijama između poštanskih centara s postojećim načinom organizacije rada, došli smo do zaključka da je najam vanjske usluge transporta optimalniji i fleksibilniji s aspekta angažmana potrebnih kapaciteta u pojedinim fazama „vršnog opterećenja“ za Društvo. Ideja je bila kreirati kvalitetan transportni proces, koji može u svakom trenutku odgovoriti povećanom rastu prometa brze pošte, korištenju mehanizacije u radu, a sve kako bi se uvjeti rada olakšali i procesi ubrzali.

Jedan od transportnih kanala koji smo također analizirali je i željeznica, te mogućnost korištenja iste za vanjski transport pošiljaka, a koje javni poštanski operatori često koriste, ukoliko mogućnosti to dozvoljavaju. Nažalost, još uvijek noćni transport željeznicom nije u mogućnosti odgovoriti našim potrebama, ali svakako pratimo sve promjene te ukoliko se ukaže prilika za tim, planiramo je koristiti.

Uprava Društva je u proteklom periodu, u skladu s financijskim mogućnostima povećavala plaće radnicima Društva, kroz povećanje satnice (u 2023. godini 7% povećanje satnice svim radnicima, te nakon tog povećanje koeficijenta od 5% svim radnicima koji rade na radnim mjestima sa SSS), kao i povećanje koeficijenata za druga radna mjesta, prvenstveno onih sa najnižim koeficijentima. Također je u protekloj 2023. godini svim radnicima Društva isplaćen regres za godišnji odmor, kao i dodatna primanja u vidu naknada za vjerske blagdane, Svjetski Dan pošte, te je u dva navrata isplaćena naknada od strane poslodavca, sukladno Uredbi Vlade FBiH, imajući u vidu socijalno-ekonomsku situaciju i kretanje inflacije.

Naprijed navedena primanja iznosila su u sumi 1.400,00 KM dodatnog prihoda za svakog radnika Društva kroz 2023. godinu. Vrijedi istaknuti da Društvo svojim radnicima isplaćuje i druge vidove dodatnih primanja, kao što su naknada povodom rođenja djeteta, pomoć u slučaju teže bolesti ili smrtnog slučaja radnika, smrtnog slučaja u obitelji radnika ili odlaska u mirovinu i dr., a sve sukladno GKU.

U 2024. godini Društvo je radnicima do sada isplatilo Uskrsnicu 100 KM, regres 657,50 KM i pomoć od 200 KM sukladno Uredbi Vlade FBiH.

U pripremi je novi Pravilnik o radu kojim se planira povećanje satnice za 5% za sve radnike Društva, kao i povećanje naknada za rad noću (sa 45% na 55%), prekovremeni rad (sa 45% na 50%) i rad na dane tjednog odmora (sa 25% na 30%), kao i povećanje koeficijenta za određena radna mjesta u iznosu od 5%, primarno za radnike sa višom školskom spremom, zaposlene u tehnološkim procesima (poštanski uredi, sortirnice i izmjenična pošta).

Smatramo da prednji navodi jasno svjedoče o stalnim naporima Uprave Društva da se kontinuirano poboljšava materijalni status radnika, a istovremeno se i ulaže u poštansko-logističku infrastrukturu. Taj trend će se nastaviti i u narednom periodu, što je prvenstveno rezultat uspješnog poslovanja Društva, a za što zaslugu svakako imaju i svi naši radnici”, navode iz HP Mostar u svom priopćenju.

NEZAVISNI SINDIKAT HRVATSKE POŠTE MOSTAR “Radnici su nezadovoljni, para nema, a plaćaju stranim firmama velike sume”

Nezavisni sindikat djelatnika Hrvatske Pošte Mostar obratio se putem priopćenja za javnost ukazavši još jednom na razloge zbog kojih su, kako kažu, radnici opravdano nezadovoljni…



Izvor: Hercegovina Info

Related posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x