FOTO/VIDEO Evo kako teku radovi na semaforu za najproblematičnije raskrižje u Mostaru


Problematično raskrižje magistralne ceste M-17 sa sjevernim ulazom u Mostar dobiva svoje rješenje u vidu semafora, a danas je treći dan kako je u tijeku ugradnja istog od strane radnika sarajevske firme „Step“. Rok kada će ovi radovi biti završeni nije poznat.

Ovo raskrižje već godinama predstavlja crnu tačku mostarskog prometa, a osim velikih kolona i gužvi te teških priključivanja na magistralnu cestu, raskrižje je poznato i kao mjesto brojnih prometnih nesreća, u kojima je nekoliko ljudi izgubilo i živote.

Semafor - Mostar

Zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, najpovoljnije tehničko rješenje, koje daje najvišu razinu usluge, a to je raskrižje u dvije razine s tunelom za promet koji ide iz urbanog dijela Mostara (M-17.4) prema Sarajevu (M-17), te kružnim tokom u razini postojećeg raskrižja -nikada nije započeto.

“Postavljanje semafora će poslužiti kao signalizacija prije početka radova koji bi ovo problematično čvorište trebali dugoročno riješiti”, priopćili su iz Grada Mostara s informacijom da je u ponedjeljak 11.ožujka započeto postavljanje semafora.

Semafor - Mostar

Podsjećamo, naš portal je i ranije pisao o problematičnom raskrižju, a iz Cesta FBiH su u prosincu prošle godine kazali kako je još ranije Grad Mostar, uz njihovo uključivanje, izradio nekoliko projektnih rješenja, a pokrenuta je procedura eksproprijacije zemljišta i pribavljanja dozvola. Ipak, u konačnici ta projektna rješenja nije bilo moguće implementirati, ponajprije zbog imovinsko-pravnih problema.

Semafor - Mostar

Stoga su Ceste FBiH 2022. godine naručile izradu idejnog rješenja u kojem je analizirano pet različitih varijanti rješenja rekonstrukcije raskrižja s evaluacijom razine usluge svih varijanti.

Također, tada je naglašeno i da je Vlada Federacije BiH kapitalnim transferima za 2023. godinu doznačila milijun maraka za ovaj projekt, no taj iznos nije bio dovoljan za njegovu potpunu realizaciju.

Semafor - Mostar

“Projekt raskrižja s tunelom je kompleksan i zahtjevan projekt jer je potrebno riješiti i usuglasiti projekt oborinskih voda naselja Mazoljice, kao i zahtjeve vlasnika privatnih objekata u obuhvatu raskrižja. S obzirom da je implementacija ovakvog trajnog rješenja dugotrajan proces, JP Ceste FBiH navedeno raskrižje regulirat će privremenim rješenjem sa semaforima dok se ne steknu uvjeti za gradnju raskrižja s tunelom kao konačnim rješenjem“, zaključili su tada iz Cesta FBiH.

Mostar sjever

CRNA TOČKA Raskrižje na kojem su prometne nezgode skoro pa svakodnevica dobiva semafore

Realizacija dugoročnog rješenja problematičnog raskrižja magistralne ceste M-17 sa sjevernim ulazom u Mostar još nije na vidiku, a kao privremeno rješenje iz Javnog poduzeća…

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.



Izvor: Hercegovina Info

Related posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x