OPTUŽNICA ZA TEKSTILNI OTPAD Bivšem ministru graditeljstva HBŽ sudit će se zbog zloupotrebe položaja


Općinski sud u Livnu, Rješenjem od 29. kolovoza 2024. godine, potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva HBŽ Livno, protiv H.H. (Hikmet Hodžić), rođenog 1957. godine u Livnu, gdje je i nastanjen radi kaznenog djela Zloupotreba položaja ili ovlasti iz čl. 383. st.1. KZ FBIH.          

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optuženom se stavlja na teret da je u svojstvu službene osobe u Federaciji, kao ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša u HBŽ, iskoristio svoja službena ovlaštenja te drugome pribavio kakvu korist, tako što je u postupku za izdavanje dozvole za aktivnosti upravljanja otpadom, dana 19.02.2020. godine u Livnu, suprotno odredbama Zakona o upravljanu otpadom FBiH, gospodarskom društvu „K – r“ d.o.o. D, izdao Rješenje o izdavanju dozvole za upravljanje otpadom svjestan i znajući da se radi o nepotpunom zahtjevu za izdavanje dozvole.

Naime, uz navedeni zahtjev gospodarsko društvo  „K – r“ d.o.o. D, nije dostavilo propisanu dokumentaciju potrebnu za izdavanje tražene dozvole o ispunjavanju uvjeta, niti je od strane ministarstva kojim je u to vrijeme rukovodio optuženi vršena bilo kakva provjera ispunjenosti uvjeta za upravljanje otpadom na prijavljenim lokacijama.

Nakon izdavanje takvog nezakonitog rješenja, iako poduzeće K – r“ d.o.o. D, nije imalo uvjete za obavljanje poslova reciklaže otpada, Federalno ministarstva okoliša i turizma FBiH, je izdalo dozvolu za uvoz neopasnog otpada, nakon čega je optuženi ponovno,  postupajući po zahtjevima gospodarskog društva „K – r“, od 11.03.2020. godine i 27.04.2020. godine, u prilogu kojih zahtjeva se nalazilo izdano rješenje, izdao dozvole za uvoz neopasnog otpada kojima je navedenom gospodarskom društvu omogućen uvoz tekstilnog otpada u količini od 6.000,00 tona iz Republike Italije.

Optuženi je iskorištavanjem službenog položaja ministra, omogućio gospodarskom društvu, koje nije ispunjavalo uvjete u pogledu aktivnosti na upravljaju otpadom, uvoz 373 tone neopasnog otpada, koji je uvezen i skladišten na lokacijama koje ne odgovaraju lokaciji navedenoj u dozvoli za upravljanje otpadom, a na navedenim lokacijama također nisu postojala niti postrojenja za recikliranje otpada. 

Sudac za prethodno saslušanje Općinskog suda u Livnu je za 25. rujna 2024. godine zakazao ročište radi za izjašnjenja o krivnji u kaznenom predmetu protiv optuženog.

Za kazneno djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz čl. 383. st. 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine predviđena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti iz članka 3. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“    

NAČELNICA DRVARA Otpad iz Italije je još tu, a stigao nam je i virus

Načelnica općine Drvar Dušica Runić ukazala je da danima pokušava da raznim modelima postigne cilj da nelegalno deponirani otpad iz Italije ukloni sa područja ove općine, ali da je on i…



Izvor: Hercegovina Info

Related posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x